Informatie Opbouw Formele brief 

Schrijfvaardigheid is een lastig onderdeel van het PTA voor zowel in het vmbo, als in de havo en het vwo. Maar als je de trucks weet, kun je een heel eind komen!

In het vmbo schrijf je een informele brief of e-mail. Stel je voor, je hebt een Duitse vriend(in) leren kennen en besluit om contact te houden. Hoe doe je dat via de mail? 

In de havo en in het vwo moet je een formele brief en/of e-mail kunnen schrijven. Alle grammatica-onderdelen die jij tijdens de lessen Duits gehad hebt, moet je in de brief kunnen toepassen. Denk hierbij aan de naamvallen met vaste voorzetsels, werkwoorden met vaste voorzetsels, bijvoeglijke voornaamwoorden, maar ook de werkwoorden in verschillende tijden en vormen. Zo moet je de Konjunktiv II kunnen gebruiken (beleefdheidsvorm) en moet je in één tijd kunnen schrijven. 

Onder correspondenties worden brieven, mails, recensies en opstellen verstaan.

In het vwo moet je ook stelling kunnen nemen. Wat vind jij bijvoorbeeld van het mobiel gebruik onder jongeren? Je moet in een opstel jouw gedachten en mening kunnen ordenen met voor- en tegenargumenten. 

Handige website:
Maak gebruik van de site: http://www.klikbrief.nl.

Print Friendly, PDF & Email